IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
11:11 | 23 май 2019
Обновен: 21:29 | 21 април 2024

ООН: Великобритания да върне архипелага Чагос на Мавриций

Там има огромна военновъздушна база на САЩ

По материала работи: Пламен Янков
ООН: Великобритания да върне архипелага Чагос на Мавриций

Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство искане към Великобритания да прекрати "колониалната си администрация" на архипелага Чагос в Индийския океан и да предаде до 6 месеца управлението на островите на Мавриций, който напълно да го "деколонизира", предаде Асошиейтед прес.

 

От 193 членове на ОС на световната организация 116 гласуваха за резолюцията, 6 бяха против - сред тях САЩ, Великобритания, Австралия и Израел. 56 се въздържаха, включително и няколко европейски страни.

 

Архипелагът бе отделен от Мавриций през 1965 г. и оттогава е управляван от Лондон като британска територия в Индийския океан.

 

Главният му остров - Диего Гарсия, заемащ стратегическо място точно в средата на океана, бе даден на лизинг на САЩ, които изградиха там огромна военновъздушна база, която играе ключова роля във всички американски военни операции в Близкия изток и Афганистан.


Резолюцията не е правно обвързваща, но има значителна тежест, защото потвърждава вече изразеното през февруари т.г. мнение по въпроса на Международния съд, а отразява и мнението на огромната маса от световната общност.

 

Великобритания няма намерение да се съобрази с това мнение на Общото събрание, защото смята Чагос за своя отвъдморска територия, която никога не е била колония. Лондон твърди още, че архипелагът никога не е бил част от островната държава Мавриций и затова претенциите й за суверенитет са невалидни, пише БТА, цитирана от dnes.bg.

 

Британската представителка в ООН Карен Пиърс, цитирана от АП, каза, че нейната страна държи на споразумението от 1965 г. с правителството на Мавриций за отделяне на тази британска територия в Индийския океан в замяна на риболовни права и други отстъпки. То включва и ангажимент "тази територия да бъде отстъпена, когато няма повече да е необходима за цели на отбраната".

 

Тя подчерта значението на американско-британските военни съоръжения на Диего Гарсия за безопасността и сигурността на съюзниците и приятелите, включително и Мавриций, в региона и извън него в сегашния "опасен и несигурен" свят.

Коментари

Новини Варна