IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
17:00 | 26 май 2019
Обновен: 21:51 | 21 април 2024

Африкански свински грип покоси 1,7 млн. прасета във Виетнам

Това са около 5% от популацията в страната

По материала работи: Пламен Янков
Африкански свински грип покоси 1,7 млн. прасета във Виетнам

Африканският свински грип продължава да вилнее из южните части на Азия, като този път властите във Виетнам съобщават за 1,7 млн. заразени прасета (около 5% от популацията в страната), които са били евтаназирани, за да се ограничи заразата, предаде Bloomberg.
 

42 населени места вече имат регистрирани случаи на болестта по добитъка, като прогнозите на земеделското министерство в страната са, че и други големи ферми ще пострадат в близките месеци.
 

Дъждовният сезон в делтата на Меконг подпомага разпространението на свинския грип. Властите предупреждават дори прочистените райони да са бдителни, защото няма гаранции, че проблемът не би възникнал отново.
 

Правителството в страната преосмисля политиката си за компенсация на пострадалите фермери, тъй като има подозрения, че се извършват злоупотреби. Причината е, че се предлага висока компенсация в размер на 37 000 виетнамски донга (2,77 лв.) за килограм свинско. Има подозрения, че определени фермери умишлено забавят сигналите си към властите, а други дори продават заразените животни.
 

Провинция Донг Наи е определяна като „свинската столица“ на Виетнам и именно там местните животновъди се противопоставят най-сериозно на наредбите за евтаназия.
 

Виетманските власти приканват хората да се ориентират повече в отглеждане на птици и едър рогат добитък, за да компенсират очаквания недостиг на свинско, пише Bloomberg TV Bulgaria.


Четете още: Тачи: Косово и Албания ще живеят заедно, без граници!

Коментари

Новини Варна