Африкански свински грип покоси 1,7 млн. прасета във Виетнам
Това са около 5% от популацията в страната
Публикувана: 26 May 2019 | 17:00

Африканският свински грип продължава да вилнее из южните части на Азия, като този път властите във Виетнам съобщават за 1,7 млн. заразени прасета (около 5% от популацията в страната), които са били евтаназирани, за да се ограничи заразата, предаде Bloomberg.
 

42 населени места вече имат регистрирани случаи на болестта по добитъка, като прогнозите на земеделското министерство в страната са, че и други големи ферми ще пострадат в близките месеци.
 

Дъждовният сезон в делтата на Меконг подпомага разпространението на свинския грип. Властите предупреждават дори прочистените райони да са бдителни, защото няма гаранции, че проблемът не би възникнал отново.
 

Правителството в страната преосмисля политиката си за компенсация на пострадалите фермери, тъй като има подозрения, че се извършват злоупотреби. Причината е, че се предлага висока компенсация в размер на 37 000 виетнамски донга (2,77 лв.) за килограм свинско. Има подозрения, че определени фермери умишлено забавят сигналите си към властите, а други дори продават заразените животни.
 

Провинция Донг Наи е определяна като „свинската столица“ на Виетнам и именно там местните животновъди се противопоставят най-сериозно на наредбите за евтаназия.
 

Виетманските власти приканват хората да се ориентират повече в отглеждане на птици и едър рогат добитък, за да компенсират очаквания недостиг на свинско, пише Bloomberg TV Bulgaria.


Четете още: Тачи: Косово и Албания ще живеят заедно, без граници!

Коментари ( 0 )