IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
13:45 | 12 юни 2019
Обновен: 16:34 | 22 април 2024

Макрон: Ще подкрепя Меркел, ако реши да се кандидатира за председател на ЕК

Според сегашния ръководител на изпълнителния орган на ЕС Жан-Клод Юнкер германският канцлер няма да промени решението си

По материала работи: Пламен Янков
Макрон: Ще подкрепя Меркел, ако реши да се кандидатира за председател на ЕК

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че би подкрепил германския канцлер Ангела Меркел, ако тя реши да се включи в надпреварата за председателския пост в Европейската комисия (ЕК), който в момента е зает от Жан-Клод Юнкер, съобщават ог Euractiv, цитирани от Investor.bg
 

Меркел сподели, че възнамерява да се оттегли от политиката, когато приключи нейният четвърти мандат като канцлер през 2021 г. Но някои представители на Европейския съюз (ЕС) вярват, че тя ще размисли, имайки се предвид нейния богат опит в управленските процеси на блока.
 

Според Макрон Меркел не е говорила по тази тема, но ако тя реши да се кандидатира за поста, френският държавен глава ще я подкрепи.
 

„Разбира се, че бих го направил, защото смятам, че се нуждаем от някой силен. Европа има нужда от нови лица и силни такива, така че са ни необходими личности, които въплъщават тези качества“.
 

Макрон и председателят на Европейския съвет Доналд Туск са сред онези европейски представители, които настояват жените да участват по-активно в управлението на ЕС и конкретно за ръководните постове на основните институции на блока – ЕК, Европейския съвет, Европейската централна банка и Европейският парламент и върховен представител.
 

„Нуждаем се от паритет“, добави още френският президент.
 

Във вторник в Брюксел настоящият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, който се оттегля от поста на 31 октомври, беше попитан дали смята, че Меркел може да промени решението си и да застане начело на изпълнителния орган на блока. Той отговори лаконично с: „Не мисля“!


Четете още: Путин ще разгледа въпроса за уволнението на полицаите заради делото „Голунов“

Коментари

Новини Варна