IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
18:18 | 12 юни 2019
Обновен: 00:29 | 2 март 2024

Протестиращи с чадъри срещу полицията в Хонконг

Сблъсъците станаха заради спорен законопроект

По материала работи: Пламен Янков
Протестиращи с чадъри срещу полицията в Хонконг

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ и палки, за да отблъсне демонстрантите, опитващи се да стигнат до сградата на местния парламент, предаде Франс прес.

 

Протестиращите използваха чадъри, за да се предпазват от полицията.

 

По-рано днес десетки хиляди демонстранти обградиха района около парламента на Хонконг в знак на протест срещу законопроекта, който ще позволи екстрадицията към Китай.

 

За днес бе предвидено текстът да се дебатира на второ четене в пленарна зала, но заради "обсадата" около парламента дебатите бяха отложени.

 

Протестиращи са обсадили зоната и около други правителствени учреждения. Заради протестите трафикът в града е парализиран. Редица магазини и фирми се присъединиха към протеста и днес не работят.

 

В неделя в бившата британска колония се проведе най-голямата демонстрация, организирана досега в Китай от 1997 г. Според организаторите на протеста в неделя в него са участвали 1 милион души. Хонконгската лидерка Кари Лам обаче отхвърли призива за оттегляне на законопроекта и призова опозицията да избягва всякакви радикални действия.

 

Днес централното правителство на Китай изрази твърда подкрепа за прокарването на законопроекта, предаде Ройтерс, като се позова на китайското министерство на външните работи.

 

Същевременно правителството на Тайван изрази подкрепа за демонстрантите в Хонконг, предаде ДПА, цитирана от БТА и dnes.bg.

 

"Заставам рамо до рамо със стотиците хиляди хора в Хонконг, борещи се срещу закона за екстрадиция и за върховенството на закона. Знайте че не сте сами. Тайван е с вас! Волята на народа ще надделее!", написа в Тwitter тайванският външен министър Джоузеф Ву.

Коментари

Новини Варна