IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:50 | 16 юни 2019
Обновен: 09:57 | 15 април 2024

30 души присъстваха на първата литургия в Нотр Дам

Тази катедрала е символ на Франция и християнството, каза архиепископът на Париж Мишел Опти

По материала работи: Пламен Янков
30 души присъстваха на първата литургия в Нотр Дам

30 души присъстваха на първата литургия в Нотр Дам, само два месеца след като готическата катедрала беше опустошена от пожар. Църковните служители обаче, са решени да покажат, че вярата е по-силна от разрушението.
 

С каски на главите – малка група от свещеници и миряни се присъединиха към службата, водена от архиепископът на Париж Мишел Опти. 
 

"Днес сме силно емоционални, че се намираме тук. Щастливи сме, че можем да отслужим литургията. Тя е послание на надежда и благодарност на всички онези, които бяха докоснати от това, което се случи с тази катедрала, която е символ на Франция и на християнството", каза той. 
 

Пред храма също имаше тълпа от хора, която гледаше символичната църковна служба онлайн чрез телефоните си. Пожарът в готическата катедрала избухна на 15 април и унищожи напълно покрива и емблематичната кула стрела. В момента се извършват усилени работни дейности по укрепването на конструкцията. Стихията предизвика вълна от съпричастнот и дарители обещаха 850 милиона евро за възстановяването на катедралата. До момента обаче реално са получени едва 10 процента от средствата, пише Bulgaria ON AIR


Четете още: Архиепископът на Париж отслужва първа меса в Нотр Дам след пожара
 

Коментари

Новини Варна