IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
16:10 | 16 юни 2019
Обновен: 01:09 | 28 март 2024

Мохамед бин Салман обвинява Иран за атаките срещу танкери

Не би се поколебал срещу заплахи за страната си

По материала работи: Пламен Янков
Мохамед бин Салман обвинява Иран за атаките срещу танкери

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман Ал Сауд заявява в интервю, че кралството не иска война в региона, но няма да се поколебае да се справи с всяка заплаха срещу своя народ и суверенитет, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА и Dnes.bg.


В интервю за панарабския вестник "Аш Шарк ал Аусат", цитирано от саудитската телевизия "Ал Арабия", принцът посочва Иран като извършител на нападенията в четвъртък срещу два петролни танкера в Оманския залив.


"Иранският режим не уважи визитата на японския премиер в Техеран, докато той беше там, и отговори на неговите усилия с атаки срещу два танкера, единият от които беше японски", казва Мохамед бин Салман пред вестника. По думите му поведението на Иран изисква решителна позиция от страна на международната общност.


Атаките, за които САЩ обвиниха Иран, повишиха опасенията от задълбочаване на конфронтацията в региона. Иран отрече обвиненията, че е замесен в атаките южно от Ормузкия проток - главен транзитен път за транспортиране на петрол, припомни Ройтерс.


В интервюто престолонаследникът казва още, че заподозрените за убийството на журналиста Джамал Хашоги са правителствени служители и ще им бъде потърсена "пълна отговорност". Мохамед бин Салман декларира, че стратегическите отношения между Рияд и Вашингтон няма за пострадат от никакви "медийни кампании". Саудитска Арабия е загрижена за сигурността и стабилността в Судан и ще продължи да подкрепя своите "судански братя", заявява принцът в интервю за вестник "Аш Шарк ал Аусат".


Четете още: Саудитска Арабия работи за балансиране на петролните пазари през 2019 г.
 

Коментари

Новини Варна