IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
15:02 | 17 юни 2019
Обновен: 16:33 | 22 април 2024

Аржентина остана на тъмно. 50 млн. души без ток

Срив в електропреносната мрежа остави страната без ток

По материала работи: Слав Велев
Аржентина остана на тъмно. 50 млн. души без ток

Аржентина и части от Уругвай бяха засегнати от масов срив в електрозахранването, който остави 50 млн. души в тъмнина. Доста рядко се случват подобни тежки аварии и въпросът "как се случи?" е на място.Едесур, дистрибуторът на електроенергия за Аржентина, заяви, че сривът е предизвикан от механизми за сигурност, които са били активирани, за да защитят две електроцентрали, предаде международната редакция на DW.

Компанията обясни, че сривът е бил предизвикат от срив в електропреносната връзка между две централи край брега на Аржентина. Това задействало аварийните системи, които спрели работата на електроцентралите.Уругвай се оказа също потърпевша страна, заради енергийната си зависимост от Аржентина.

 

Крехката енергийна сигурност

 

Властите в Аржентина обаче все още не могат да си обяснят защо електропреносната връзка е била неочаквано прекъсната.Енергийният министър на страната обясни, че властите не изключват проблемът да е настъпил след кибератака, но отбелязва, че това едва ли е възможно. Вместо това наблюдатели подчертават, че електропреносната мрежа на Аржентина има сериозно инфраструктурни проблеми.От април насам връзката между две електроцентрали в страната - в Колония Елиа и Нуева Кампана, са изведени от експлоатация. Властите уверяваха, че дори и без тази връзка, страната ще успее да се справи.Оказа се, че не може. Когато в неделя две електроцентрали спряха се оказа, че енергийната сигурност на страната е много крехка. И така 50 млн. души останаха на тъмно.

 

dnes.bg

 

Четете още: Драми с времето в Европа: Градушка, наводнение, бури

Коментари

Новини Варна