IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
21:13 | 18 юни 2019
Обновен: 09:28 | 28 март 2024

Германските магистрали остават безплатни

Евросъдът обяви за незаконни плановете за въвеждане на винетка

По материала работи: Слав Велев
Германските магистрали остават безплатни

Германските магистрали остават безплатни, след като днес Съдът на ЕС обяви за дискриминационна винетката, която властите планираха да въведат за ползването им.

 

Сезирани от Австрия, магистратите установиха, че на практика само автомобилите с чужда регистрация трябваше да плащат за ползване на германските скоростни пътища, докато за автомобилите с германски номера беше предвиден компенсаторен механизъм.

 

Германия прие закон, с който въведе винетка от 2,50 евро за дневната до 130 евро за годишната за всички водачи, ползващи скоростните пътища. За германските автомобили обаче бе предвидена отстъпка в данъка за МПС в размера на купените винетки.

 

Днес европейските магистрати постановиха, че “тази такса е дискриминационна, тъй като на практика икономическата ѝ тежест се носи само от собствениците и водачите на превозни средства, регистрирани в други държави членки”, което противоречи на принципите за свободно движение на хора и услуги и “представлява непряка дискриминация на основание на гражданство”. Според съда плащането на винетна такса само от чуждите МПС би довело до оскъпяване на стоките и услугите, доставяни чрез тях в Германия и би ги направило по-неконкурентоспособни на местния пазар.

 

Магистратите намериха противоречие в декларираната от германските власти промяна на модела на финансиране на инфраструктурата от годишен данък към „ползвателят плаща“ и „замърсителят плаща“, тъй като приспадането на винетката от пътния данък за германските граждани ги оставя на практика на старата система с данъците, докато “винетката е насочена изключително към собствениците и водачите на превозни средства, регистрирани в други държави членки”.

 

Германия въведе винетките със закон през 2015 г., но по настояване на Европейската комисия тяхното прилагане беше отложено до произнасянето на съда.

 

Сега Германия трябва да промени законодателството си в съответствие с тълкуването на магистратите, като изравни условията за ползване на магистралите за всички преминаващи или да се откаже от винетната система. Ако не го стори, Европейската комисия трябва да предложи глоба за неспазване на европейското законодателство, която Съдът на ЕС да постанови.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна