IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:22 | 20 юни 2019
Обновен: 01:08 | 11 април 2024

Призиви във Великобритания за данък върху "бързата мода"

Там се купуват най-много дрехи на глава от населението

По материала работи: Пламен Янков
Призиви във Великобритания за данък върху "бързата мода"

Британското правителство отхвърли призивите на депутати да бъде въведен нов данък върху продажбите на дрехи с цел да се спрат трудовите злоупотреби и нанасянето на щети на околната среда от модния сектор, предаде Ройтерс.


Великобритания, където се купуват най-много дрехи на глава от населението спрямо останалите страни в Европа, отчита бум на т.нар. бърза мода.


На парламентарно изслушване стана ясно, че на някои работници в сектора се плащат само 3,5 британски лири (4,41 долара) на час, което е наполовината на минималната надница.


Грийнпийс посочва, че 73 процента от текстила, използван за изработването на над 100 милиарда облекла годишно, бива изхвърлян на сметището или е изгарян, след като се използва.


Членове на комисията за екологичен одит препоръчаха редица промени за реформа на сектора, определян от тях като експлоататорски и вредящ на околната среда. Те обвиниха министрите, че не отговарят на общественото мнение, като отхвърлят предложенията.


Комисията предложи данък от един пенс за всяка продадена дреха, за да се повишат инвестициите в рециклирането на текстил, пише БТА, цитирана от Dnes.bg.


Правителството посочи, че работи с модната индустрия за намаляване на отпадъците и вече е осигурило по-големи ресурси, с които да се гарантира, че всички британски работници получават най-малко минималната надница.


Четете още: Полицай от охраната на принц Уилям блъсна жена

Коментари

Новини Варна