IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
17:20 | 20 юни 2019
Обновен: 14:28 | 17 април 2024

Путин обеща по-добър жизнен стандарт на руснаците

Руският президент изправен пред народното недоволство

По материала работи: Слав Велев
Путин обеща по-добър жизнен стандарт на руснаците

На първите два часа от "Пряката линия с Владимир Путин", в която руският президент отговаря на живо на въпроси на граждани, той успя да даде отговор на 27 въпроса, предаде ТАСС. Те бяха основно свързани с вътрешни проблеми като национални проекти, заплати, недостиг на медицински работници в регионите, събирането на отпадъците, екологията и ипотеките за многодетните семейства.

 

Изправен пред нарастващо недоволство, Путин обеща да подобри жизнения стандарт на руснаците, отбелязва Франс прес.

 

Прекалено ниски заплати, увеличаване на цените и на стойността на комуналните услуги, разнородни различия между регионите - тези теми, засегнати в първите въпроси, адресирани до президента, отразяваха трудностите, които изпитва населението.

 

Това е 17-ата "пряка линия", организирана, откакто Путин дойде на власт преди 18 години. Обикновено отговорите на въпросите продължават между 4 и 5 часа и се излъчват директно по телевизията. Тази година "пряката линия" е организирана в момент, в който популярността на Путин е чувствително намаляла и недоволството и безпокойството на населението е нараснало, откакто той обяви преди година непопулярни мерки, като вдигането на пенсионната възраст и увеличаването на ДДС, отбелязва Франс прес.

 

Правителството увеличи възрастта за пенсиониране за жените от 55 на 60 години, а за мъжете от 60 на 65 години, припомня Ройтерс. Рейтингът на Путин пък падна от рекордните почти 90 процента, отчетени през 2015 г., на 64 процента.

 

Путин призна, че има временни трудности, свързани с тези мерки, но увери, че те започват да дават своите плодове и да са от полза за икономическата ситуация, предаде Франс прес. Той веднага обеща "увеличаване на нивото на живот и на нивото на доходите" на населението, което намалява постоянно от няколко години. Путин увери, че иска да реши наложителните проблеми като състоянието на системата на здравеопазването или проблема с отпадъците.

 

В днешната "пряка линия" гражданин от Самара се оплака колко трудно е да се гледа семейство със само 10 000 рубли на месец (158,07 долара) и попита Путин: "Кога ще се подобри животът?", предаде Ройтерс.

 

В отговор президентът каза: "Истина е, че реалните доходи намаляват от няколко години. Най-големият спад беше през 2016 г., но сега доходите постепенно започнаха да се възстановяват". Той приписа вината за спада на нестабилните енергийни пазари. Путин изтъкна, че програма, наречена "Национални проекти" и предвиждаща големи инвестиции на държавни средства, ще увеличи жизнения стандарт на руснаците. "Резултатите от това трябва да бъдат усетени тази година и следващата година", обеща той.

 

Над 1,8 милиона въпроси и обръщения има отправени тази година към Путин, пояснява Франс прес. Повечето от тях са отправени по телефона. Останалите са зададени чрез съобщения, чрез мобилно приложение, чрез специалната форма в сайта на програмата и чрез социалните мрежи, допълва ТАСС, цитирана от БТА.

 

Сред оправените въпроси, които бяха показани на телевизионния екран, имаше такива, които гласяха: "Един единствен въпрос: кога ще си отидете?", "Моля ви, спасете Русия?" и "Какво ще стане, когато няма да има повече петрол и газ", допълва Франс прес.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна