IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
16:01 | 21 юни 2019
Обновен: 01:39 | 25 април 2024

Меркел: Ще направя всичко за старт на преговори с Македония

ЕС очаква "по-вълнуващ" Brexit, но няма да преговаря за раздялата с Лондон

По материала работи: Пламен Янков
Меркел: Ще направя всичко за старт на преговори с Македония

"Ще направя всичо по силите си, за да получи Северна Македония положителен отговор през октомври", заяви германският канцлер Ангела Меркел след края на срещата на върха на ЕС, която потвърди отлагането на решението за насрочване на дата за начало на преговори със Скопие и Тирана.


Меркел заяви, че властите в Македония "са свършили чудесна работа", така че тя ще "използва цялата си политическа тежест" дата да бъде дадена, както е обещано.


ЕС отложи решението, което трябваше да вземе вчера, заради резерви на Франция и Холандия по отваряне на процедура за Албания, и заради липсата на позиция на германския парламент за започване на преговори за членство с двете кандидатки.


Европейските лидери заявиха, че ще работят със следващ британски премиер, който ще заеме овакантеното място на Тереза Мей, но че няма да има преговори по условията за напускане на Обединеното кралство.


Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви, че разговори може да има по бъдещите отношения, но не и по исканото от британския парламент предоговаряне на сделката, договорена между правителството на Мей и Европейската комисия.


Туск добави, че може да се очаква "по-вълнуващ" Brexit предвид вероятността колоритният и непредвидим Борис Джонсън да стане премиер на Кралството, но че промяна в европейската позиция няма да има. Председателят на Съвета отбегна отговор на въпроса дали европейските лидери са по-негативно настроени към евентуално ново искане за отлагане на излизането на Великобритания от ЕС на 31 октомври. Ирландският премиер Лео Варадкар коментира, че настроенията след лидерите са да не се приема нова отсрочка за напускането.


Затова пък евролидерите одобриха решението на финансовите министри за създаване на отделен бюджет на страните от еврозоната, който те да използват за собственото си развитие, в рамките на бюджета на ЕС. До декември Европейската комисия ще предложи ново законодателство, което да превърне европейския спасителен фонд в резерв за спасяване на закъсали банки.


След като нощес лидерите на ЕС не можаха да се разберат за разпределение на висшите постове в най-влиятелните европейски институции, днес Доналд Туск ще разговря с лидерите на парламентарните групи в Европейския парламент как да се излезе от ситуацията.


Ангела Меркел коментира, че и тримата водещи кандидати на европейските партии за бъдещ шеф на Европейската комисия Манфред Вебер (ЕНП), Франс Тимерманс (Социалисти и демократи) и Маргрете Вестагер (либерали) не разполагат с нужното мнозинство в Съвета, за да бъдат предложени за одобрение на Европарламента. Тя даде да се разбере, че сега ще се консултират други имена в опит да се намери компромисна фигура, която да може да бъде одобрена на извънредната среща на върха на ЕС, насрочена за 30 юни.


Меркел изрази съжаление, че отказът й да участва в съревнованието за шеф на Съвета на ЕС, не се уважава и името й продължава да е в обръщение. Френският президент Еманюел Макрон, който е противник на Вебер, тъй като го смята за неквалифициран за поста на председател на Европейската комисия, заяви снощи, че ако Меркел е в състезанието, той би я подкрепил веднага.


"Аз не искам да вземам решение срещу Франция, нито Макрон иска да взема решение срещу Германия. Работим заедно по въпроса", заяви Меркел.


Канцлерката добави, че не е "особено разочарована" от липсата на решение за разпределяне на постовете, защото не е очаквала такова от току-що завършилата лидерска среща.


"Целта ни е да постигнем резултат до започване на работата на Европейския парламент. Предстоят ни трудни дискусии и трябва да си свършим работата", заяви Ангела Меркел.


Първото заседание на новоизбрания парламент е насрочено за 2 юли.


Dnes.bg


Четете още: Борис Джонсън и Джереми Хънт ще се борят за поста на Тереза Мей
 

Коментари

Новини Варна