IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
19:27 | 23 юни 2019
Обновен: 01:30 | 27 февруари 2024

Битката за Истанбул: Гласуването приключи, чакат се първите резултати

Опозиционерът Екрем Имамоглу срещу човека на Ердоган - Бинали Йълдъръм

По материала работи: Юлиян Атанасов
Битката за Истанбул: Гласуването приключи, чакат се първите резултати

Снимка: Reuters

Избирателните секции за повторението на кметските избори в Истанбул затвориха и започва преброяването на гласовете, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.Агенцията отбелязва, че изборите се превърнаха в референдум за политиката на президента Реджеп Тайип Ердоган и демокрацията в Турция.Гласуването на повторните избори, за които бяха регистрирани общо 10 560 963 избиратели с право на глас, започна в 8 ч. сутринта.Вотът се състоя близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Той победи с много малка разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

 

След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата избирателна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повторение на 23 юни.Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 милиарда долара.

 

dnes.bg

Четете още: Гъст черен дим в центъра на София

 

Коментари

Новини Варна