IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
17:14 | 23 юни 2019
Обновен: 15:16 | 28 март 2024

В кой град вече няма да отчитат време

Норвежкият Сомарой иска да се превърне в първия град в света без часово време

По материала работи: Слав Велев
В кой град вече няма да отчитат време

„Летният остров“ - това е в превод името на норвежкия град Сомарой. Причината за това е толкова очевидна, колкото би могъл да предположи човек. Оказва се, че това е място, на което слънцето не залязва в продължение на цели 69 дни (1656 часа). Това е и причината жителите на острова да организират петиция за премахване на часовниците, предава CNN.В периода между 18 май и 26 юли слънцето не залязва на Северния полюс, а Сомарой се намира толкова близо до него, че практически е по-близо до Арктика, отколкото до самия континент Европа. Това е и причината местните да организират петиция за премахване на часовото измерване на времето.

 

„Имаме постоянна дневна светлина и това ни кара да живеем подобаващо, казва един от жителите на града. По средата на нощта или около 02:00 часа, както просто казваме тук, може да видите деца да играят футбол, някой съсед да боядисва къщата си или да коси ливадата и тинейджъри да плуват в морето“. На 13 юни в градския съвет се провежда петиция за освобождаването от националното време на Норвегия и вече тя е внесена в парламента за обсъждане, тъй като подобно решение има нужда от одобрение на национално ниво. Населението може и да е малко (около 320 души), но то все пак има нужда от националните политики на Осло.

bloombergtv.bg

Удивително разкритие на Марс, има ли живот?

Коментари

Новини Варна