IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
09:48 | 24 юни 2019
Обновен: 16:48 | 22 април 2024

Новият кмет на Истанбул - най-големият опонент на Ердоган за президентския пост

Червен картон за режима в Турция. Коментар на Боян Чуков и Тайфур Хюсеинов

По материала работи: Пламен Янков
Новият кмет на Истанбул - най-големият опонент на Ердоган за президентския пост

Най-големият опонент на Реджеп Ердоган за президентските избори в Турция ще бъде Екрем Имамоглу. Това обявиха в "България сутрин" дипломатът и международен анализатор Боян Чуков и журналистът Тайфур Хюсеинов.


Както е известно Имамоглу спечели кметските избори в Истанбул за втори път в рамките само на три месеца, като победи дясната ръка на Ердоган - Бинали Йълдъръм. Президентският вот в Турция ще се проведе през 2023 година.


Чуков обясни, че Имамоглу е спечелил гласовете на жителите на Истанбул с благата си кампания, която е била насочена към всички граждани. Той допълни, че основната грешка на Ердоган и неговата партия е компроматната война, която са повели срещу своя опонент.


"Загубата на изборите бе драматична за Ердоган. Имамоглу направи много добра кампания. Тя не бе агресивна, а отдели внимание на всеки. Той търсеше баланса. Грешката на Ердоган е, че тръгна с компроматна война срещу Имамоглу. Дори го обвини, че е грък, който иска да прекръсти Истанбул на Константинопол. Тази война не беше подходяща в този момент в Турция", каза Чуков.


Тайфур Хюсеинов го подкрепи и сподели, че Имамоглу е спечелил кметските избори, след като е събрал симпатиите на гласоподавателите, докато Йълдъръм така и не е успял да обедини твърдия електорат на своята партия.


"В лицето на Имамоглу се произведе нов кандидат-президент. Ердоган собственоръчно го направи. Имамоглу е жертва в този случай и така събира симпатиите на избирателите, както на своите, така и на тези на Ердоган. Загубата се отразява лично на Ердоган. Кандидатът му не успя да обедини твърдия електорат на президентската партия. Истанбул е минивариант на Турция. Резултатът посочва, че това е червен картон за политиката и режима на Ердоган", обясни журналистът пред Bulgaria ON AIR.


Четете още: Реджеп Ердоган претърпя тежък удар, очакват се промени в Турция

Коментари

Новини Варна