IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
19:00 | 24 юни 2019
Обновен: 12:24 | 17 април 2024

Париж ще глобява със 135 евро за каране на ел. тротинетки

За неправилно паркиране на двуколката ще се разделят с 35 евро

По материала работи: Деян Михайлов
Париж ще глобява със 135 евро за каране на ел. тротинетки

Париж може на цената на билет за метрото да се наеме електрическа тротинетка, но гостите на града трябва да внимават - от 1 юли ги заплашват глоби за неправилно каране и паркиране.


За движение по тротоара глобата е 135 евро, за неправилно паркиране на двуколката - 35 евро, а за целия град е наложено ограничение на скоростта от 20 км/ч.


Полицията вече засилва мерките си срещу злоупотребяващите и е издала над 1000 акта и конфискувала около 600 тротинетки. Създадена е и специална служба за следене на новия вид транспорт.


Във френската столица в момента има около 20 000 електрически тротинетки благодарение на 12 стартиращи компании и разпространяваните от тях приложения за смартфони, чрез които се ползва тази услуга. До края на годината двуколките може да станат 40 000, разказва "Ройтерс".


Но парижани и кметът Ан Идалго се изказват все по-критично към истинския бум от носещи се из града електрически тротинетки, за които регулациите все още са минимални. Досега има два смъртни случая от катастрофи и доста инциденти с наранявания. Заради това общинският съвет въведе първите глоби за каране по пешеходни зони или паркиране във входове на сгради, близо до пешеходни пътеки и по други места с натоварен трафик.


Местните власти опитват и да охладят ентусиазма на предприемачите като наложиха такса от 50 евро за всяка от тротинетките на компании с до 500 такива устройства. За тези с повече от 3000 таксата е 65 евро за всяка тротинетка. Най-големите в този сегмент са Lime, Bird и Jump (операторът всъщност е Uber).


Парижани не вярват, че ще има много ефект от глобите, защото дори нарушителите да бъдат заснети от камери и разпознати от информационната система на полицията, няма достатъчно полицаи или охранители на улицата, които да ги спрат и глобят.

Dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна