IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
18:57 | 25 юни 2019
Обновен: 16:51 | 22 април 2024

Войник на ИДИЛ съди Германия. Иска да се прибере у дома

Това не е първия подобен иск

По материала работи: Пламен Янков
Войник на ИДИЛ съди Германия. Иска да се прибере у дома

След падането на Халифата, много от войниците на ИДИЛ започнаха да съжаляват за решенията си и поискаха да се върнат у дома, съобщи dnes.bg. Но по-голямата част от държавите отказват да ги приемат обратно. Такъв е и случая на Фабиан Г., който иска да се върне в Германия, а в момента е задържан под стража в Сирия. Германия обаче не иска да го приеме.

 

Фабиан Г.е зад решетките на затвор в Северна Сирия и може да бъде осъден на смърт, ако родината му не го приеме. За това той е взем мерки и е завел дело срещу Германия. Адвокатите на мъжа, Седа Басай-Йълдъз и Али Айдън, подали иск а основание, че правителството е задължено по конституция да върне клиента им.

 

Според публикация във вестник "Велт" Фабиан Г. напуснал дома си в Касел през 2014 г. заедно с брат си, за да се присъедини към "Ислямска държава" в Сирия.

 

Говорител на съда заяви, че това не е първи подобен иск. Той допълни, че друг германски гражданин, заподозрян, че се е заклел във вярност на "Ислямска държава", и в момента намиращ се в затвор в Ирак, също бил завел иск, за да бъде върнат у дома.

Коментари

Новини Варна