IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
12:18 | 11 юли 2019
Обновен: 12:32 | 23 март 2024

Бедствено положение в Халкидики

Шестима туристи загинаха за минути от бурята на гръцкия полуостров

По материала работи: Слав Велев
Бедствено положение в Халкидики

 

 

Властите на гръцкия полуостров Халкидики обявиха бедствено положение след снощната силна буря с вятър и проливни дъждове, които изкорениха дървета и наводниха хотели и вили.

 

Целият полуостров Халкидики изглежда като след силно земетресение, предаде БНР. Наводнени пътища, изкоренени дървета, първите етажи на вили, хотели и къщи се намират под вода, реколтата от маслини е унищожена.

 

Шестима туристи загинаха и около 100 потърсиха медицинска помощ в резултат на бурята на полуостров Халкидики в Северна Гърция. Смъртните случаи са заради паднали дървета, балкони и покриви на заведения.

 

Към момента няма пострадали български граждани от лошото време на Халкидики, заяви пред БНР първият секретар на генералното ни консулство в Солун Красимир Серафимов.

 

Шестимата души са загинали само в рамките на няколко минути. Жертвите са туристи, които са чужди граждани.

 

54-годишна румънка и синът ѝ на 8 години загинаха от паднал покрив на таверна. В Неа Потидиа руснак и двегодишният му син починаха след падане на дърво.

 

Караваната на двама чехи в района Созополи беше отнесена от силния вятър и те също са мъртви.

 

Гръцки рибар е в неизвестност.

 

Над 100 души са пострадали и са потърсили спешна медицинска помощ в болницата в Неа Муданя. Пет деца се намират в интензивното отделение в Солун.

 

Много доброволци се включиха към спасителните отряди и разчистиха достъпа до къщи, в които има бедстващи хора. Туристи прекараха нощта в колите си.

 

На място са правителствени екипи, сили на Гражданска защита и пожарникари.

 

Една българка е потърсила консулството ни в Солун заради бурята в Северна Гърция, обяви Красимир Серафимов от консулството. „През нощта в 2:40 наша сънародничка позвъни, за да информира, че помещението, в което са пребивавали, се наводнило и поради това са се преместили в своя автомобил, като се интересувала дали бурята ще продължи, за да знаят дали да си тръгнат или да останат".

 

Хараламбос Стериадис, директор на гражданската защита в Северна Гърция каза, че става дума за "безпрецедентен феномен", съобщава Би Би Си.

 

Вестник "Та неа" пише, че след разрушителната буря се виждат пейзажи на "библейско опустошение".

 

Без електричество са ръкавите Касандра и Ситония, движението по пътищата е затруднено поради падналите дървета. През нощта пожарникарите са получили над 600 повиквания за помощ - за спасяване, за изпомпване на вода и за отстраняване на паднали дървета.

 

"За първи път в 25-годишната си кариера виждам такова нещо", каза Атанасиос Калцас, директор на Здравния център Неа Муданя, където са настанени ранените. "Стана внезапно, изведнъж." Вятърът духаше със 110 км в час, каза той.

 

Плажът в Неа Плая изглежда като бомбардиран, а околните заведения са претърпели значителни щети, пише Грийк рипортър.

 

По досегашни данни са ранени 108 души, те са главно с фрактури, четирима от тях са в тежко състояние, но всички са извън опасност за живота.

 

Сръбският консул в Солун съобщи, че има информация за една сръбска гражданка, пострадала в бурята, но засега няма данни за жертви сред сръбските туристи, предаде Танюг. Тя не можа да потвърди информация на сръбската ТВ Първа за шестима леко ранени сръбски туристи, които според медията са приети в болница в Неа Муданя.

 

Консулът каза, че буря с по-малки размери е връхлетяла и Солун, където са прекъснати интернет връзките, но сега в града е слънчево. Според нея прогнозите за тази вечер са за нова вълна от лошо време, но с по-ниска интензивност, в тази част на Гърция.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна