IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
21:47 | 11 юли 2019
Обновен: 23:12 | 10 април 2024

Туск: Разпадът на СССР – благословия за някои народи

Грузинският премиер Мамука Бахтадзе заяви, че сигурността в Черно море е придобила огромно значение, защото е определяща за сигурността на цяла Европа

По материала работи: Пламен Янков
Туск: Разпадът на СССР – благословия за някои народи

Разпадането на СССР през 1991 г. беше "благословия" за украинците, грузинците, народите от Централна и Източна Европа и самите руснаци. Това заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск на конференция в грузинския град Батуми, посветена на 10-годишнината на програмата на ЕС "Източно партньорство", предаде ТАСС. 
 

"Разпадането на Съветския съюз не беше най-голямата геополитическа катастрофа на века. Днес в Грузия аз ще заявя силно и ясно: крахът на СССР беше благословия за грузинците, поляците, украинците и цяла Източна и Централна Европа. А също за руснаците", каза той. По думите му тази година освен 10-годишнината на "Източно партньорство Европа отбелязва 15-годишнината от четвъртото разширяване на ЕС, а също "колапса на съветското господство".
 

Грузинският премиер Мамука Бахтадзе заяви, че сигурността в Черно море е придобила огромно значение, защото е определяща за сигурността на цяла Европа. Той добави, че Грузия е готова да стане основен партньор на ЕС в тази насока.
 

В конференцията в Батуми участват над 50 представители на страни членки на ЕС и партньорски държави. Сред тях са еврокомисарят по хуманитарната помощ Христос Стилианидис, премиерът на Естония Юри Ритас и външни министри на няколко страни, сред които Армения, Полша, Словакия и Швеция.
 

Програмата "Източно партньорство", стартирала през 2009 г. по инициатива на Полша и Швеция, развива сътрудничеството с бившите съветски републики Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна.


Investor.bg


Четете още: Променят протокола заради пристъпите на Меркел
 

Коментари

Новини Варна