МАЕ: До края на 2019 г. петролният пазар ще бъде пренаситен заради добива в САЩ
Търсенето на петрол от ОПЕК ще намалее до 28 млн. барела на ден в началото на 2020 г., се посочва в доклада на организацията
Публикувана: 12 Jul 2019 | 17:26

Увеличаването на производството на американски петрол ще изпревари мудния ръст при глобалното търсене и ще доведе до нарастване на запасите по света през следващите девет месеца, посочват от Международната агенция за енергията (МАЕ) на своята интернет страница.
 

Според доклада на организацията през първата половина на годината доставките на петрол надвишават търсенето с 0,9 млн. барела дневно. През второто тримесечие глобалният излишък на петролните пазари достига 0,5 млн. барела дневно срещу предишните очаквания за дефицит от 0,5 млн. барела на ден. 
 

Според МАЕ този излишък се прибавя към глобалните запаси от втората половина на 2018 г., когато производството на петрол се повиши, след като растежът при търсенето започна да се забавя.
 

Прогнозата има за цел да предвиди необходимостта, свързана с Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници за редуциране на производството и балансиране на пазара, като очакванията сочат спад в търсенето на петрол от картела само до 28 млн. барела на ден в началото на 2020 г.
 

„Затягането на пазара не е проблем за момента и всеки дисбаланс изглежда се измества в бъдещето“, подчертават о МАЕ.
 

Според организацията това представлява голямо предизвикателство за онези, които са пели ангажимент за управление на пазара, визирайки ОПЕК+.
 

На фона на спада в търсенето на петрол от картела в началото на следващата година, МАЕ предвижда ръст при производството от 2,1 млн. барела на ден, като 2 млн. от тези количества се очаква да дойдат от САЩ.
 

При сегашните производствени нива на ОПЕК от 30 млн. барела дневно, МАЕ очаква, че световните запаси на петрол могат да нараснат със 136 млн. барела до края на първото тримесечие на 2020 г.
 

Поддържайки прогнозите си за търсенето на петрол до края на 2019 и 2020 г., базираната в Париж агенция се позовава на очакваното подобрение в търговските отношения между САЩ и Китай и икономическия растеж на САЩ. Въпреки това, тя отбелязва и слабостта на европейското производство и по-бавното нарастване на потреблението на енергия в Индия.


Investor.bg


Четете още: По-скъп петрол заради буря в Мексиканския залив и напрежение в Близкия изток
 


 

Коментари ( 0 )