IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
15:40 | 14 юли 2019
Обновен: 19:25 | 15 март 2024

Италия ще представи нов европейски план за борба с миграцията

Нуждаем се от структуриран, стабилен механизъм, посочи външният министър в Рим Енцо Моаверо Миланези

По материала работи: Пламен Янков
Италия ще представи нов европейски план за борба с миграцията

Италианскте власти ще представят в понеделник предложение за справяне с миграционните потоци пред своите партньори в Европейския съюз, съобщи външният министър в Рим Енцо Моаверо Миланези.
 

„Нуждаем се от структуриран, стабилен механизъм“, посочи Мояверо в интервю пред в. Corriere della Sera, цитирано от Bloomberg и Investor.bg. „Мигрантите искат да отидат в Европа, не в Италия, Малта или Гърция“, допълни той, наблягайки на това, че проблемът е общоевропейски.
 

По думите на министъра той подкрепя нова програма за ограничаване на миграцията по море, но само ако спасените мигранти не биват изпращани в Италия. Също така според него Европейският съюз трябва да организира директни полети до Европа от родните страни на мигранти, които е установено, че могат да получат бежански статут.
 

Италианският вицепремиер Матео Салвини многократно е отправял критики срещу ЕС заради невъзможността на блока да намери начин за контролиране на миграционните потоци от Северна Африка към Италия.повече от половината мигранти, пристигнали в Европа през последните три години, са го направили през Италия.
 

Салвини, който е лидер на крайнодясната партия „Лига“ и изпълнява длъжността на вътрешен министър, поддържа антиимиграционната си политика откакто пое властта заедно с антисистемното движение „Пет звезд“ през март миналата година.


Четете още: Защо източноевропейските страни осуетяват климатичните амбиции на ЕС?
 

Коментари

Новини Варна