IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
15:51 | 15 юли 2019
Обновен: 17:12 | 22 април 2024

Салвини не може да избяга от обвиненията за финансиране на партията му от Русия

Редица италиански депутати смятат, че е необходимо да се установят източниците на финансиране на партиите в страната

По материала работи: Пламен Янков
Салвини не може да избяга от обвиненията за финансиране на партията му от Русия

Италианският вицепремиер Матео Салвини, който е известен с евроскептичните си позиции, изглежда, че не може да потуши скандала, свързан с обвинения за незаконно финансиране на партията му „Северна лига“ от Русия, пише Bloomberg.
 

Салвини се стреми да се дистанцира от съмишленика си Джанлука Савоини, който е записан да обсъжда осигуряването на незаконно финансиране на крайно дясната формация от трима руски бизнесмени, показва разработка на сайта Buzzfeed News. През последните дни скандалът заема водещо място в италианските медии, като Салвини към момента не успява да се дистанцира от участника в схемата Савоини.
 

Савоини, който е бил говорител на Салвини, присъства на 4-ти юли на вечеря с руския президент Владимир Путин в Рим. По този повод италианският вицепремиер заяви, че не знае защо Савоини е присъствал на събирането. Но в неделя министър-председателят на Италия Джузепе Конте подчерта в официално изявление, че Савоини е бил поканен на вечерята с Путин от администрацията на Салвини.
 

Докато западните лидери изпитват трудности да предотвратят опитите на Москва да подкопава либералната демокрация, материалът на Buzzfeed подсказва, че най-силният вътрешен противник на Европейския съюз може да си е сътрудничел с Кремъл.
 

Салвини често е настоявал пред лидерите на Франция и Германия да бъдат свалени санкциите срещу Русия. Италиански медии публикуваха информация, че депутати от „Северна лига“ правят опити да намалят ограниченията за чуждестранно финансиране на политически партии.
 

Русия и подкопаването на демокрацията
 

Русия е правила опити да подкопава демократичния процес в САЩ и 15 в поне 15 страни членки на ЕС. Сред тях са Испания, Германия и Франция, показва докладът на Сената на САЩ.
 

Савоини, който е президент на Руската асоциация в италианския регион Ломбардия, се е срещнал с трима руски граждани в Москва през октомври. На срещата са обсъждани варианти за финансиране на партията на Салвини, сочи публикацията на Buzzfeed от 10-ти юли, която се позовава на аудио запис на разговора. Впоследствие прокурори от Милано започнаха предварително разследване за потенциални руски транзакции към „Лига“.
 

Салвини, който е и вътрешен министър на Италия, отрича „Северна лига“ да е получавала финансиране от Русия. Преди седмица той обяви, че никога не е получавал „нито рубла, нито евро, нито долар или руска водка от Кремъл“.
 

Разкритията едва ли ще ударят рейтинга на Салвини, но може да засилят напрежението с коалиционни партньор „Пет звезди“.
 

Коалиционният партньор на Салвини и понякога негов опонент Луиджи Ди Майо от популисткото движение „Пет звезди“ смята, че е необходимо да се създаде парламентарна комисия, която да разследва финансирането на политическите партии в Италия.
 

Опозиционната Демократическа партия настоява Салвини да си подаде оставката след скандала. „Човек, който лъже, за да прикрие измама, не може да бъде министър на вътрешните работи на голяма демократична страна“, написа бившият министър-председател на Италия Паоло Джентилони в профила си в Twitter.


Bloomberg TV Bulgaria


Четете още: Скандал в Белия дом: Обвиниха Тръмп в расизъм
 


 

Коментари

Новини Варна