IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
17:43 | 19 юли 2019
Обновен: 17:24 | 22 април 2024

Джамия от зараждането на исляма откриха в Израел

Предполага се, че е построена през VII – VIII век

По материала работи: Слав Велев
Джамия от зараждането на исляма откриха в Израел

 

Руините на старинна джамия от VII – VIII век бяха открити в пустинята Негев в южната част на Израел, съобщиха Ройтерс и ДПА.

 

"Руините от малка джамия, построена през 7-ми или 8-ми век, са рядка находка навсякъде по света, особено в района, който се намира северно от град Беер Шева, където подобни сгради по-рано не са откривани - заявиха ръководителите на археологическия екип Джон Селигман и Шахар Зур. - От този период датират джамии в Ерусалим и Мека, но в случая става въпрос за древно място за молитви, което изглежда е било ползвано от живеещи в района земеделци." Сградата е с правоъгълна форма и включва михраб - молитвена ниша, насочена на юг, към Мека.

 

По време на разкопките бяха открити също руини от ферма от VI - VII век и от малко селище от началото на ислямския период, от VII - VIII век, пише БТА.

 

"Това е една от най-ранните джамии от появата на исляма в Израел", отбеляза експертът Гидеон Авни от Израелската служба за опазване на антиките.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна