IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
09:54 | 20 юли 2019
Обновен: 01:06 | 2 март 2024

Почина архитектът, проектирал едни от най-високите сгради в света

Сезар Пели проектира кулите Петронас в Куала Лумпур, които в продължение на пет години бяха най-високите сгради на планетата

По материала работи: Пламен Янков
Почина архитектът, проектирал едни от най-високите сгради в света

На 92-годишна възраст почина световноизвестният аржентински архитект Сезар Пели, който проектира кулите Петронас в Куала Лумпур, които в продължение на пет години бяха най-високите сгради на планетата, отбелязва Дарик.

 

Сред другите известни творения на Пели са най-високият небостъргач в Латинска Америка, Гран Торе Сантяго (Чили), Стъклената кула в Испания и Световния финансов център в Ню Йорк.

 

Пели, който е израснал в Аржентина и учи архитектура в университета в Тукуман в далечния северозапад на страната, се утвърждава като визионер и педагог, създавайки своето име в САЩ, където се намира основното му студио.

 

Аржентинският енергиен гигант YPF, чието седалище в Буенос Айрес е проектирано от Пели, пише че „той е оставил своя отпечатък с великолепните си творби в Аржентина и по света."


„Истински посланик на аржентинския талант. Както винаги, маестро.“

Коментари

Новини Варна