IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
14:54 | 20 юли 2019
Обновен: 01:06 | 2 март 2024

Трилиони фасове се хвърлят на земята годишно

Те не се разграждат и пречат на растежа на растенията

По материала работи: Пламен Янков
Трилиони фасове се хвърлят на земята годишно

Трилиони фасове се хвърлят на земята по цял свят годишно, но те не се разграждат и пречат на растежа на растенията, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от Дарик.

 

Наличието на фасове намалява поникването на детелината с 27%, а дължината на стръковете с 28%. Теглото на корените пък е по-малко с 57%.

 

При тревата поникването намалява с 10%, а дължината на стръковете с 13%, установиха учени от университета "Англия Ръскин".

 

Подобно намаляване на растежа се наблюдава само при много голяма суша. Според учените химикалите във фасовете предизвикват еквивалентен стрес на растенията.

 

Фасовете са най-големият замърсител по света. Пушачите небрежно хвърлят на земята 4,5 трилиона годишно. Целулозните филтри обаче са много устойчиви и не се разграждат повече от 10 години.

 

За изследването си учените са взели проби в района на Кембридж. Те са намерили места с по 128 хвърлени фаса на квадратен метър. Контролните експерименти са били направени с парчета дърво с идентична форма и размер като фасовете.

 

Много хора смятат, че фасовете са биоразграждащи се и въобще не се замислят, когато ги хвърлят на земята. Детелина се отглежда за фураж, но е известно също, че пречиства въздуха от изгорелите газове от дизелово гориво.

Коментари

Новини Варна