IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
09:24 | 20 юли 2019
Обновен: 17:33 | 16 март 2024

US войници ще повишават сигурността в Саудитска Арабия

В кралството са разположени няколкостотин войници

По материала работи: Пламен Янков
US войници ще повишават сигурността в Саудитска Арабия

Кралят на Саудитска Арабия одобри разполагането в кралството на американски сили за повишаване на регионалната сигурност и стабилност, предаде държавната осведомителна агенция СПА, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

 

"Целта е да се засили сътрудничеството в защитата на регионалната сигурност и стабилност и опазването на мира", посочи СПА, позовавайки се на говорител на саудитското министерство на отбраната, съобщи БТА, цитирана от dnes.bg.

 

Висши служители, цитирани от Асошиейтед прес, казаха, че САЩ изпращат в Саудитска Арабия няколкостотин войници, а също летателни апарати и ракети за противовъздушна отбрана, за да се противодейства на Иран.

 

По тази стъпка се работи от седмици и тя не е предприета в отговор на задържането на британски танкер от Иран в Персийския залив, отбелязва АП.

 

Известен брой американски войници вече са пристигнали във военновъздушна база "Принц Султан" южно от Рияд. Според висши служители тези сили ще имат отбранителна функция. Пожелали анонимност американски представители казаха, че в Саудитска Арабия ще бъдат изпратени над 500 войници.

 

В Саудитска Арабия не са били разполагани американски войници от 2003 г., от изтеглянето им в края на войната срещу Ирак. Американски сили, главно военновъздушни, бяха разположени в Саудитска Арабия през 12-те години между операция "Пустинна буря" през 1991 г., когато Ирак нахлу в Кувейт, и края на войната през 2003, при която беше свален Саддам Хюсеин.

 

Във връхната точка на операциите през войната в Ирак в база "Принц Султан" на 80 км от Рияд бяха базирани до 200 летателни машини. От щаба в Саудитска Арабия се командваха над 2700 мисии дневно, припомня АФП.

Коментари

Новини Варна