Лондон планира санкции срещу Иран
Техеран е задържал британски танкер в омански териториални води
Публикувана: 21 Jul 2019 | 10:20

Британски министри планират да наложат на Иран санкции след задържането на плаващ под британски флаг петролен танкер в Персийския залив, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от Ройтерс.


Британският външен министър Джереми Хънт се очаква да обяви днес дипломатически и икономически мерки, включително евентуално замразяване на авоари в отговор на инцидента.


Великобритания може да призове ООН и ЕС да върнат санкциите върху Иран, които бяха отменени през 2016 г. след сделката за иранската ядрена програма, отбеляза вестникът.


Вчера Великобритания е съобщила на Съвета за сигурност на ООН, че иранските сили са предприели действия по задържането на плаващия под британски флаг танкер, когато се е намирал в омански териториални води.


"Корабът е изпълнявал законното си право на транзитно преминаване през международен проток, съгласно международното право", каза постоянното представителство на Обединеното кралство в писмо до Съвета за сигурност.


"Международното право изисква правото на транзитно преминаване да не бъде нарушавано и следователно иранските действия представляват незаконна намеса", добави британската мисия.


Писмото е изпратено и до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщава БТА, цитирана от Dnes.bg.


Четете още: Иран смени версията: Задържахме танкера в отговор на британците

Коментари ( 0 )