"Слуга на народа" спечели изборите в Украйна с близо 43 %
Владимир Зеленски овладя цялата власт в страната
Публикувана: 21 Jul 2019 | 21:10

Снимка: Reuters

Избирателните секции за предсрочните парламентарни избори за Върховната Рада са затворени на територията на Украйна в 20:00 часа. Гласуването продължава само в някои западни дипломатически мисии на страната, предава TACC, пише Агенция „Фокус“.

 

В 198-те териториални избирателни района в държавата започна преброяването на гласовете. Данните за избирателната активност ще бъдат известни скоро, както и първите екзитполове, като според тях води партията на президента Владимир Зеленски „Слуга на народа“, която получава 42,7%. В парламента се очаква да влязат пет партии.Втора с 12,9 на сто е партията "Опозиционна платформа - За живота" на Виктор Медведчук, приближен на руския президент Владимир Путин, посочва Асошиейтед прес. Трета е партията на бившия президент Петро Порошенко "Европейска солидарност" с 8,8 процента. На четвърто място е партията на бившата министър-председателка Юлия Тимошенко "Баткившчина" с 8,5 на сто и пета - партията "Глас" на рок звездата Святослав Вакарчук, пише БТА.Президентът Зеленски благодари на избирателите за доверието и заяви, че главните му приоритети ще са прекратяване на войната и борба с корупцията, съобщи АФП. Зеленски свика предсрочни избори след като встъпи в длъжност преди два месеца, за да спечели парламентарно мнозинство, напомня ДПА.

 

В неделя в Украйна бяха избрани 225 депутати по партийни листи и още 199 парламентаристи в едномандатни избирателни райони. Броят на областите в страната намалява с 26, поради обединението на Крим с Русия и конфликта в Донбас. В резултат на това вместо 450-те предвидени от Конституцията в новата Рада депутатити, както и в предишната, ще има само 424.Така че първите резултати от гласуването няма да дадат представа за бъдещото разпределение на силите в украинския парламент, тъй като не е кои ще бъдат избрани в едномандатните райони.

 

За да влязат във Върховната Рада по пропорционалната система, партиите трябва да преодолеят бариерата от 5%, а кандидатите в едномандатните райони - да получат мнозинство от гласовете в своя избирателен район.В избирателните списъци са регистрирани 34 милиона граждани. Както и на президентските избори тази пролет, около три милиона жители на териториите, които не са контролирани от Киев в Донецка и Луганска области, както и приблизително същия брой украинци, живеещи в Русия, не участваха в гласуването, тъй като избирателните секции в дипломатическите мисии на Украйна в Русия са затворени.

 

dnes.bg

 

Коментари ( 0 )