IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
12:06 | 21 юли 2019
Обновен: 15:12 | 27 март 2024

Целта на САЩ е да си върнат лидерството в космическата индустрия

НАСА планира да изпрати жена на Луната за пръв път в историята, заяви Тръмп

По материала работи: Пламен Янков
Целта на САЩ е да си върнат лидерството в космическата индустрия

Президентъ Доналд Тръмп заяви, че ще полага усилия за възстановяването на водещата позиция на САЩ в космическата индустрия. Това се случва два дни, след като американският президент се срещна с 11-те астронавти от Apollo 11 в Белия дом на церемония по случай 50 години от първото кацане на Луната, пише Bloomberg.
 

„Задълбочените проучвания на повърхността на Луната и Марс биха довели до началото на нова ера в американската изобретателност“, коментира Тръмп.


В петък Тръмп покани пенсионираните астронавти Бъз Олдрин и Майкъл Колинс, както и близките на първия човек, стъпил на Луната, Нийл Амстронг.


САЩ изгубиха способността си да изпращат хора в орбита, след като програмата за тази цел беше прекратена през 2011 г. и не беше създадена нова. В края на 2017 г. Тръмп призова НАСА да изпрати астронавти на Луната до 2025 г. Но през юни Тръмп написа в Twitter, че Марс трябва да е приоритет.
 

„Администрацията ми ще се стреми да възвърне лидерското място на САЩ  в космическата индустрия“, категоричен е той. Тръмп заяви, че НАСА „ще изпрати първата жена на Луната, а впоследствие ще изпраща американски граждани на Марс“.


Администраторът на НАСА Джим Брайденщайн коментира, че ще стигнат до Марс от космическа станция, която е в орбитата на Луната.


Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс уверява, че американски астронавти отново ще пътуват в космоса с ракети, изстреляни от територията на страната.


Bloomberg TV Bulgaria


Четете още: Разпространиха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

 

Коментари

Новини Варна