IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
20:24 | 22 юли 2019
Обновен: 01:07 | 2 март 2024

Украинците избрали Зеленски, искали край на войната в Донбас

Това заяви председателят на ОССЕ

По материала работи: Деян Михайлов
Украинците избрали Зеленски, искали край на войната в Донбас

Гражданите на Украйна подкрепиха на изборите за Върховна рада партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа", тъй като се надяват да приключат бойните действия в Донбас. Това заяви днес действащият председател на ОССЕ и словашки външен министър Мирослав Лайчак в интервю за братиславската телевизия "Таблет", цитиран от ТАСС.
"Резултатите от парламентарните избори потвърдиха дадения (от избирателите) силен мандат на президента Зеленски", подчерта Лайчак и добави: "Видимо е, че хората в Украйна са уморени от войната и Зеленски победи, тъй като обеща по време на президентските избори да приключи тази война".

Лайчак, който в качеството си на председател на ОССЕ се срещна със Зеленски увери, че украинският президент възнамерява да подходи сериозно към въпроса за скорошното спиране на бойните действия в Донбас и като цяло към стабилизирането на обстановката в Украйна, предава БТА.

Към този момент ЦИК на Украйна е обработила повече от 76 процента от изборните протоколи. Партията "Слуга на народа" води с 42,77 процента от гласовете. Резултатите на "Опозиционна платформа - За живота" са 12,99 процента. "Европейска солидарност" на Порошенко влиза в парламента с 8,35 процента, "Отечество" на Тимошенко с 8,08 процента, а пета е партия "Глас" на Вакарчук с 6,12 процента.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна