IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
16:23 | 23 юли 2019
Обновен: 06:55 | 28 март 2024

Русия отговори на Корея: Вие извършвате опасни маневри

Руските машини летяли в неутрални води

По материала работи: Слав Велев
Русия отговори на Корея: Вие извършвате опасни маневри

Руското министерство на отбраната отрече негови стратегически бомбардировачи да са нарушавали южнокорейското въздушно пространство и отправи на свой ред обвинение, че военни самолети на Сеул са извършили опасни маневри, застрашили руските летателни машини, съобщи Ройтерс.

 

Според руското министерство обаче самолетите са летели над "неутрални води" в акваторията на Японско море.

 

Южнокорейските самолети са дали 360 предупредителни изстрела по руските самолети, съобщи агенция Йонхап, позовавайки се на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на Южна Корея.

 

Инцидентът стана в района на островите Токто (Такешима), разположени източно от южната част на Корейския полуостров, отбеляза ТАСС.

 

"Никакъв "предупредителен огън" не е имало от страна на южнокорейските изтребители. "Ако руските пилоти бяха почувствали заплаха за сигурността, щеше да последва отговор", каза руското министерство, цитирано от БТА.

 

Ведомството също така отбеляза, че южнокорейците нееднократно са се опитвали да възпрепятстват руски самолети, позовавайки се на произволно установена от тяхна страна опознавателна зона за противовъздушна отбрана.

 

То обаче поясни, че подобна зона не е предвидена в международното право и следователно не се признава от Русия.

 

Dnes.bg

 

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна