IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
14:18 | 27 юли 2019
Обновен: 17:46 | 22 април 2024

Ердоган: Имаме алтернативи на американските F-35

Американците не одобряват покупката на руската отбранителна система от турска страна

По материала работи: Пламен Янков
Ердоган: Имаме алтернативи на американските F-35

Турският президент Реджеп Ердоган отговори на заканите на САЩ да сложат край на преговорите за продажбата на американските изтребители F-35, като заяви, че има алтернативи за модернизацията на турската армия, предават от Al Jazeera, цитирани от Bloombeg TV Bulgaria.
 

Вашингтон не одобрява покупката от турска страна на руската отбранителна система С-400 и заплаши Анкара с налагане на санкции за нарушаване на натовското споразумение.
 

„Няма да ни дадете своите F-35? Добре, извинете ни тогава, но отново ще трябва да предприемем мерки и да потърси алтернатива другаде“, казва Ердоган на вътрешнопартийно събрание в столицата на 26 юли.
 

Щатите се опасяват, че, ако в Турция има едновременно руски и американски военни технологии, това би помогнало на съперниците им в дискредитирането на собственото им военно дело.
 

На срещата на Г-20 в Япония през юни Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп си стиснаха ръцете по сделката за 100 американски пътнически самолета Boeing. Първият от тях вече е доставен, но турският държавен глава заяви готовност да прекрати уговорката, „ако комуникацията продължи в същия тон“.
 

Руската компания Rostec изрази готовност да предложи своите изтребители СУ-35 на партньорите си, за да покрие нуждите от модернизация на турската армия.
 

Що се отнася до ракетите С-400, Ердоган изрази надежда, че системата ще бъде активирана през идния април.


Още по темата: Ердоган: Турция може да се обърне към друга страна, ако САЩ не ѝ продадат F-35
 

Коментари

Новини Варна