Дават билет за градския транпорт срещу пластмасови бутилки в Сурабая
Индонезия е вторият по големина морски замърсител в света след Китай
Публикувана: 13 Aug 2019 | 17:32

В индонезийския град Сурабая пътниците могат да разменят боклук за билети, съобщи Франс прес.

 

На касите хората получават билет за автобус срещу торби, пълни с пластмасови бутилки и чаши за еднократна употреба.

 

Индонезия е вторият по големина морски замърсител в света след Китай. Страната има за цел да намали пластмасовите отпадъци във водите си с около 70% до 2025 г.

 

Стимулиране на рециклирането, повишаване на обществената информираност и ограничаване на употребата на пластмаса, това са основните средства, с които Индонезия ще реализира плана си.

 

Според властите близо 16 000 пътници търгуват боклук за безплатно пътуване всяка седмица.

 

Едночасово пътуване с автобус с неограничен брой спирки струва три големи бутилки, пет средни бутилки или 10 пластмасови чаши. Условието е да бъдат почистени и да не са смачкани.

 

Според транспортния служител Франки Юанус заплащането с пластмаса се приема добре от обществото, дори са ентусиазирани от идеята, защото досега пластмасовите отпадъци са били безполезни.

 

Около шест тона пластмаса се събират от пътниците всеки месец.

 

"Сега хората в офиса или у дома се опитват да събират боклук, вместо просто да го изхвърлят", казва 44-годишен счетоводител, който оставя своя боклук за билетчето си.

 

И в други части на Индонезия се опитват да се справят с проблема. В Бали се борят със замърсяването като забраняват използването на пластмасови сламки и торбички за еднократна употреба.

 

Осем милиона тона пластмаси навлизат в океаните годишно.

 

dariknews.bg

Коментари ( 0 )