IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
18:40 | 16 август 2019
Обновен: 20:20 | 28 март 2024

Индия допуска възможността да използва ядрено оръжие в конфликта с Пакистан

Досега Индия и Пакистан са воювали три пъти заради Кашмир

По материала работи: Слав Велев
Индия допуска възможността да използва ядрено оръжие в конфликта с Пакистан

 

 

Индия досега се придържа стриктно към политиката да не използва първа намиращото се в арсенала й ядрено оръжие, заяви министърът на отбраната на страната Раджнатх Сингх. Дали обаче тази позиция ще претърпи промени, зависи от обстоятелствата.

 

Коментарът е направен пред представители на индийските медии по повод възможността за по-нататъшна ескалация на конфликта с Пакистан, съобщава телевизионният канал NDTV. Въоръжените сили на Индия в бившия щат Джаму и Кашмир са приведени в състояние на повишена бойна готовност. Причина за това са очакваните опити на „подкрепяни от Пакистан” групировки в близко време да дестабилизират ситуацията в региона.

 

Пакистан реагира остро, когато на 5 август Ню Делхи въведе в щата Джаму и Кашмир пряко федерално управление. Появиха се съобщения за придвижване на войски към границата.

 

Досега Индия и Пакистан са воювали три пъти заради Кашмир. В момента и двете страни притежават ядрени оръжия.

 

След като мюсюлманските региони на Британска Индия образуваха отделна държава Пакистан, Джаму и Кашмир стана единственият индийски щат с преобладаващо мюсюлманско население. Там действат активно сепаратисти, за чиято поддръжка властите в Ню Делхи обвиняват Исламабад.

 

dariknews.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна