IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
20:28 | 16 август 2019
Обновен: 20:32 | 9 април 2024

Опасаният с бодлива тел Шринагар - главният град на Кашмир

Регулира се движението на малкото допускани в града автомобили

По материала работи: Слав Велев
Опасаният с бодлива тел Шринагар - главният град на Кашмир

Главният град в индийската част от оспорваната хималайска област Кашмир се е превърнал в огромен лабиринт от кълба бодлива тел и метални прегради, над които кръжат дронове и хеликоптери.

 

Облечени с бронежилетки и каски, войниците от паравоенните части носят автомати и пушки, за да контролират мрежата от пропускателни пунктове и заграждения по пътища, улички и кръстовища в Шринагар. Има регулации за движението на малкото допускани в града автомобили и на пешеходците, пише Асошиейтед прес.

 

Четирите милиона жители на Кашмирската долина, където от десетилетия действат бунтовници, са свикнали с блокадите, но местните жители казват, че досега не са виждали такава, каквато бе наложена след изненадващото решение от миналата седмица на индийското правителство да отнеме конституционните привилегии на района. В този лабиринт, чиито входни и изходни точки често се променят, хората се оказват объркани в собствения си град и се опитват да запомнят често променящата се карта на улиците.

 

"Тази зона е толкова огромна, толкова обширна", каза местния жител Замир Ахмед, който се готви да пресече опасан с бодлива тел пропускателен пункт и добавя: "Целият Шринагар е опасан с бодлива тел, за да ни накарат да мълчим и да се подчиняваме".

 

 

Блокадата на населената предимно с мюсюлмани долина, неспокойното "сърце" на индийския щат Джаму и Кашмир, бе наложена миналата седмица. Тогава Делхи отне на оспорваната хималайска област специалния й конституционен статут, отнемайки й и последните признаци на политическа автономия и привилегированите права за собственост върху земя и работа в държавния сектор, които бяха дадени на Кашмир при присъединяването му към новосъздадената Република Индия след получаване на независимост от Великобритания през 1947 г.

 

Оттогава Индия и Пакистан са водили две войни заради претенциите си към и всяка страна запази контрола само върху част от областта.

 

В индийската част бяха организирани няколко въстания, включително кървавия въоръжен бунт, избухнал през 1989 г. с искания за независимост и присъединяване към Пакистан. Около 70 000 души бяха убити в този бунт и последвалото му смазване с военна сила от Индия. Кашмирците бяха изтощени, травмирани и отчаяни.

 

Дори преди индийският парламент да гласува на 5 август, че лишава Джаму и Кашмир от някои елементи на държавност и го разделя на две съюзни територии, централното правителство наложи полицейски час, прекъсна телефонните и интернет услуги и разположи десетки хиляди допълнителни войски в региона, който и досега беше една от най-милитаризираните зони в света.

 

На пропускателните пунктове в Шринагар полицията учтиво упътва как да се мине през лабиринта, чиито входни и изходни точки се променят по няколко пъти на ден.

 

Мохамед Макбул, инженер, почти с възхищение говори за блокадата, която според него е най-сложната, която е виждал от 30 години насам в Шринагар.

 

"Този път направиха най-умната блокада", каза той и добави: "В сравнение с въстанието от 2016 г. не се държат агресивно. Ако ти се налага, позволяват ти да излезеш от вкъщи, но все пак задушават гласа ни с такава съвършена блокада".

 

Бодливата тел разделя отделни квартали и това пречи на хората да се събират. Някои пътища са блокирани с напречно паркирани бронирани машини или частни автобуси. Заради сложната система на еднопосочно движение, въведена от силите за сигурност, не е възможно да се използва един и същ маршрут за прибиране у дома от която и да е точка, дори домът ти да е полезрението ти.

 

"Те промениха картата на нашия град, опитват се да ни накарат да се чувстваме като чужденци в собствените ни квартали", каза Башир Ахмед, жител на централната част на Шринагар.

 

"Това е упражнение по дисциплиниране и регулиране на движението на хората. То цели да пречупи хората психически и да им внуши, че не контролират дори себе си", каза Сайба Варма от Университета на Калифорния в Сан Диего, която е в Шринагар за след докторантска специализация по медицинска антропология.

 

"В Палестина (израелската) блокада не допуска пренасяне на храна и лекарства. Но тук е по-различно. Не лишават от храна, но се опитват да контролират телата, умовете и душите на кашмирците", каза Варма.

 

Другаде в областта някои ограничения бяха вдигнати, например в района с хиндуистко мнозинство в Джаму, където миналата седмица хората приветстваха стъпката на правителството и празнуваха по улиците.

 

Властите отказват да дават каквито и да било сведения за пропускателните пунктове или новите методи, използвани при последната блокада. Правителствени представители уверяват, че положението се нормализира, че никой не е убит или сериозно ранен при някой от спорадичните протести, които избухнаха след налагането на блокадата. Заради ограниченията в придвижването и комуникацията не беше възможно да се проверят твърденията им.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна