IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
12:41 | 17 август 2019
Обновен: 18:24 | 22 април 2024

Индианци нахлуха в министерство в Бразилия

Местните жители протестират срещу президента Болсонаро

По материала работи: Пламен Янков
Индианци нахлуха в министерство в Бразилия


Бразилски индианци нахлуха в Министерството на здравеопазването в южноамериканската страна, пише Нова. Хиляди представители на местното население, по-голямата част, от които бяха жени, преминаха през полицейския кордон и превзеха сградата в столицата Бразилия.

 

Нахлуването е част от протестите на индианците срещу крайнодесния президент Жаир Болсонаро. Държавният глава иска да отнеме част от резерватите, в които живеят местните. Площите ще бъдат използвани за минно дело и крупно земеделие.

 

Еколози критикуват идеята, защото тя включва изсичането на части от джунглата. Откакто Болсонаро е на власт, сечта в най-голямата екваториална гора на света се е увеличила с цели 88 %.

 

„Темата на протеста е територия. Тази земя поддържа духа и тялото ни. Тя е нашият дом и е неразделно свързана с опазването на Майката Земя. Първият протест на жените в Бразилия е крайъгълен камък. Той показва, че няма да се съгласим с опитите на това правителство да ни налага неща”, каза Соня Гуажажара.

Коментари

Новини Варна