IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
11:31 | 17 август 2019
Обновен: 11:48 | 15 април 2024

Нападателят срещу джамията в Норвегия призна за атаката

Все още не е ясно защо преди това той е убил сестра си

По материала работи: Пламен Янков
Нападателят срещу джамията в Норвегия призна за атаката

Норвежецът, обвинен за стрелбата в джамията в предградие на Осло миналата седмица, е признал за нападението, след като е разговарял с полицията за пръв път. Това заявиха от норвежката полиция, цитирана от ДПА и dnes.bg.

 

"Заподозреният признава фактите, но засега не е признал официално вината си", каза представителят на полицията Пал-Фредрик Хьот Краби.


21-годишният Филип Мансхаус е обвинен в тероризъм и убийство на доведената си сестра. "Обяснението му даде важен принос за продължаващото разследване", добави Краби.


Той заяви пред репортерите, че няма да коментира какво е казал Мансхаус за мотива или други детайли за местопрестъпленията.


Откакто беше арестуван миналата събота, Мансхаус отказваше да отговаря на въпросите на полицията. Адвокатът му Уни Фрис заяви, че клиентът й е дал обяснения и е бил "отзивчив".

 

"Не мога да кажа нищо повече за това, което беше казано", заяви тя пред репортери, като се позова на разпоредените от окръжния съд в Осло рестрикции.

 

По-рано тази седмица Краби заяви, че мотивът за нападението срещу джамията е бил "тероризъм и да бъде насаден страх сред мюсюлманското население в Норвегия".

 

Полицията каза, че младият мъж е имал десноекстремистки възгледи. Дейността му в интернет пространството е основна част от разследването на нападението срещу джамията Ислямски център "Ан нур", намираща се в предградие на Осло.

 

Тялото на 17-годишната му доведена сестра беше намерено миналата събота вечерта в дома му, който е в същото предградие. Мотивът за смъртта й е неизвестен, а полицията не е коментирала как е умряла.

 

В четвъртък Краби каза, че полицията има две основни версии защо доведената сестра, която е осиновена в Китай на 2-годишна възраст, е била убита.

 

"Може да е било поради това, че е знаела какво е намислил и е опитала да го спре. Друг мотив би могло да бъде становището на обвиняемия по расовите въпроси", заяви Краби пред норвежката телевизия.

 

На 10 август в джамията "Ан нур" бяха произведени няколко изстрела, но никой не беше улучен или тежко ранен, защото Мансхаус е бил обезвреден след борба.

 

Норвежката полиция публикува снимки от церемония, на която двамата мъже, обезвредили Мансхаус, биват почетени и изтъква, че бързата им реакция е предотвратила загуба на животи.

 

Норвежки медии съобщиха, че няколко часа преди нападението заподозреният е публикувал послание, в което възхвалява масовите убийства в двете джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, през март.

Коментари

Новини Варна