IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
16:50 | 19 август 2019
Обновен: 01:55 | 17 април 2024

Над 20% от работната ръка на Румъния е извън страната

Според експерти загубата на човешки капитал вече е национален проблем

По материала работи: Пламен Янков
Над 20% от работната ръка на Румъния е извън страната

Над 20 процента от работната ръка на Румъния се намира зад граница, а експерти в тази сфера обръщат внимание, че ритъмът, с който страната губи човешкия си капитал, представлява национален проблем, пише в. "Адевърул", цитиран от БТА и Investor.bg.


Изданието цитира данни на Евростат, според които през 2018 г. Румъния е оглавявала европейската класация по отношение на лицата в трудоспособна възраст, които се намират в чужбина. Според европейската статистическа служба 21,4 процента от румънците на възраст между 20 и 64 години живеят извън страната. Този дял значително превишава нивото в страни като Хърватия (15,4 процента), Литва (14,5 процента) или България (13,3 процента), посочва изданието.
Средното ниво за ЕС е 3,9 процента, тоест пет пъти по-ниско отколкото в Румъния.


Вестникът отбелязва, че Румъния е на първо място и от гледна точка на броя на лицата в активна възраст, които живеят в чужбина - 2,52 милиона души, следвана от Полша (1,66 милиона), Италия (1,13 милиона) и Португалия (820 хиляди). Статистиката сочи също, че около половината от румънците от диаспората имат висше образование, но въпреки това мнозинството от тях работят в сфери, които изискват по-ниска квалификация.


"Адевърул" цитира мнения на специалисти, според които в страната вече се усеща липса на експерти във важни области, включително здравеопазването, образованието, строителството, IT сектора и други. Според Мариус Гинча, експерт по обществени политики, със загубата на голям брой висококвалифицирани кадри Румъния губи не само потенциала си за икономически растеж и развитие, но и плаща висока цена в социален план.


Раду Некита, професор в университета Бабеш-Боляй в град Клуж, на свой ред коментира, че "тази статистика представлява на първо място шамар за цялата политическа класа след декември 1989 г." По думите му противодействието на това явление, което може да се окаже една от най-големите заплахи за румънския народ, изисква радикални промени.


Статистиките сочат, че броят на наличните работни места в Румъния е два пъти по-голям от броя на кандидатите за тях, а основният фактор за кризата за персонал в Румъния е миграцията, подчертава вестникът. Липсата на работна ръка се усеща най-силно в сектори като информационните технологии, където заплатите все още са по-ниски от тези в Европа или в Съединените щати, или строителството, където въпреки въвеждането на някои данъчни облекчения строителите все още предпочитат да работят в чужбина.


Четете още: Икономистите очакват рецесия в САЩ през 2020 или 2021 г.

Коментари

Новини Варна