IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
19:30 | 19 август 2019
Обновен: 18:29 | 22 април 2024

Полската опозиция ще се обедини срещу управляващите за идните избори

По материала работи: Деян Михайлов
Полската опозиция ще се обедини срещу управляващите за идните избори

Полските опозиционни партии ще се обединят в опит да отнемат на националистическата "Право и справедливост" мнозинството ѝ в Сената. Парламентарните избори са на 13 октомври и засега проучванията показват, че тя ще вземе втори мандат с над 40% подкрепа в долната камара (Сейма).


В нея системата е пропорционална. Но в Сената влизат кандидатите, спечелили най-много гласове в своята област. Това означава, че ако опозиционните партии не се конкурират една с друга, а се обединят зад една кандидатура във всеки регион, имат шанс да победят консервативните управляващи.


Горната камара може да дебатира и да отхвърля закони, приети от Сейма. Критиците на "Право и справедливост" твърдят, че партията се възползва и досегашното си мнозинство в двете части на парламента, за да приема закони без време за обсъждания и анализ.

Според допитване на института ИБРИС "Право и справедливост" получава 41.7%, главната опозиционна партия "Гражданска платформа" е с 25%, а коалиция на леви сили е с 10.2 процента.

От идването си на власт през 2015 г. "Право и справедливост" е в конфликт с Европейския съюз заради реформите си на съдебната система, както и за политиката си в областта на миграцията и околната среда. Според нейни критици тези спорове може да се изострят при повторна победа на сегашните управляващи, отбелязва агенция "Ройтерс".

Dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна