IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
20:39 | 19 август 2019
Обновен: 15:02 | 14 април 2024

Путин сравни московските протести с "жълтите жилетки"

По материала работи: Деян Михайлов
Путин сравни московските протести с "жълтите жилетки"

Както знаем, не само в Русия се случват такива събития... Гост съм и ми е неудобно да говоря за това, но съм принуден, понеже задавате такива въпроси. Всички знаем за събитията, свързани с т.нар. жълти жилетки, в които, както ни се струва, по наши изчисления, загинаха 11 души, 2500 бяха ранени, включително 2000 полицаи."


Това каза руският президент Владимир Путин в първия си коментар по повод продължаващите седмици наред опозиционни протести в Москва срещу отказа да бъдат регистрирани независими кандидати за местните избори на 8 септември и полицейското насилие над опитващите се да проведат шествия и митинги.


Путин е на посещение във Форт Брегансон, лятната резиденция на френския президент, където след срещата с Еманюел Макрон двамата разговаряха с журналисти. Френският държавен глава се опитва да обсъди с него ключови международни въпроси преди срещата на върха на Г-7 на 24-26 август в Биариц.


Путин добави още, че не иска в Москва да се стига до събития като тези с "жълтите жилетки" и обеща да стори всичко възможно те са протичат в рамките на закона.


"Никой - нито властите, нито някакви групи от граждани - няма право да нарушава закона и да довежда ситуацията до абсурд или до сблъсъци, а виновните ще бъдат наказани", коментира още той, цитиран от РИА "Новости". Обяснението му е, че всичко това е свързано с изборния цикъл и властите не бива да пречат на мирните протести.


Президентът поддържаше дистанция от събитията, в които на улиците излизаха десетки хиляди хора, бяха арестувани - често със сила - близо 2000 души, а десетки са обвинени в участие в несанкционирани митинги или в организиране и подстрекаване към безредици. При първия по-голям протест Путин се спусна с батискаф на дъното на Финския залив, при най-големият от 2012 г. насам разрешен митинг той бе на събор на рокерите "Нощни вълци" в Крим.


Руски анализатори коментираха, че това е типично негово поведение - да премълчава и да изчаква, докато се изясни кое приложено средство е най-ефективно, след което да го одобри постфактум. Този път обаче се появиха и признаци, че федералните силови структури са се възползвали, фактически са поели контрола над Москва и се конкурират помежду си да впечатлят президента, за да засилят влиянието си в Кремъл.

 

Dnevnik.bg

Коментари

Новини Варна