IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
19:27 | 20 август 2019
Обновен: 01:24 | 2 март 2024

САЩ иска Съветът за сигурност на ООН да удължи ембаргото срещу Иран

По материала работи: Пламен Янков
САЩ иска Съветът за сигурност на ООН да удължи ембаргото срещу Иран

САЩ се надяват да получат подкрепа в Съвета за сигурност на ООН за удължаване на ембаргото за доставка на оръжие в Иран, заяви специалният представител по Иран Брайън Хук, цитиран от Дарик.

 

Резолюция 2231 прекратява действието си през октомври 2020 година. Ембаргото, което ООН наложи за доставка на въоръжение за Иран изтича следващата година, с което ще падне забраната на световната организация за придвижване на редица хора.

 

„Смятаме, че Съветът за сигурност на ООН трябва да изиграе важна роля и да гарантира, че ембаргото за доставка на оръжия и забрана за пътуване на тези хора ще бъде продължено”, заяви Хук.

 

На 14 юли 2015 г. „шесторката” (Великобритания, Германия, САЩ, Франция, Китай и Русия) и Иран обявиха, че са постигнали Всеобхватен план за действие (ВПД). На 20 юли 2015 година Съветът за сигурност на ООН прие резолюция 2231, с която одобрява постигнатата договореност.

 

Споразумението предполага сваляне на санкциите в замяна на ограничаване на иранската ядрена програма. В първоначалния си вид сделката не просъществува дължа и през май 2018 година САЩ обявиха, че излизат едностранното от него и ще възстановят тежките санкции срещу Иран

Коментари

Новини Варна