IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
16:49 | 20 август 2019
Обновен: 01:23 | 2 март 2024

Туск: Борис Джонсън не предлага „реалистични алтернативи“ на предпазния механизъм

Тези, които са против предпазния механизъм и не предлагат приложими решения, всъщност подкрепят връщането на границата, смята председателят на Европейския съвет

По материала работи: Пламен Янков
Туск: Борис Джонсън не предлага „реалистични алтернативи“ на предпазния механизъм

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви във вторник, че изпратеното до него писмо от британския премиер Борис Джонсън не включва никакви „реалистични алтернативи“ на спорния предпазен механизъм за ирландската граница, предава БТА, позовавайки се на Ройтерс.
 

„Предпазният механизъм е гаранция срещу появата на физическа граница на остров Ирландия, докато не бъде намерена (подходяща) алтернатива", написа Туск в Twitter.
 

Публикацията му бе в отговор на изпратеното до него писмо от Джонсън, в което се предлага ЕС да се съгласи механизмът да отпадне.
 

„Тези, които са против предпазния механизъм и не предлагат реалистични алтернативи, всъщност подкрепят връщането на границата. Дори и да не го признават", добави председателят на Европейския съвет.
 

Говорителка на Европейската комисия заяви, че предпазният механизъм е единственото средство, посочено и от Лондон, и от съюза, чрез което да бъде избегнато връщането на граничните проверки на остров Ирландия след Brexit.
 

„Писмото не предлага оперативно от юридическа гледна точка решение, чрез което да не допуснем връщането на физическата граница на остров Ирландия“, каза на пресконференция Наташа Берто. „Нашата позиция по въпроса за предпазния механизъм е добре известна. Той е единственото посочено досега и от двете страни средство за изпълнението на това задължение“, добави тя на пресконференция.
 

Джонсън иска да бъде сложен край на така наречения предпазен механизъм, който предвижда Великобритания да остане тясно свързана с европейския митнически съюз, ако двете страни не са в състояние да договорят други начини, чрез които да бъде предотвратено връщането на граничните проверки на хора и стоки, движещи се между Северна Ирландия и Република Ирландия.
 

След едночасов телефонен разговор с Джонсън вчера ирландският премиер Лио Варадкар заяви, че споразумението за Brexit няма да бъде предоговаряно, посочва още БТА.
 

Финландският премиер Анти Рине също каза пред британския си колега, че ЕС няма да предоговаря споразумението, съобщи днес говорител на министър-председателя.
 

„Премиерът Рине повтори, че споразумението за излизането не подлежи на промяна“, каза говорителят пред Ройтерс. Той добави, че разговорът се е състоял вчера.
 

Финландия е ротационен председател на ЕС, а британският премиер предприе нов опит да убеди съюза да преразгледа договора за излизането.


Investor.bg


Четете още: Тръмп обеща да не строи небостъргач в Гренландия

Коментари

Новини Варна