IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
21:03 | 20 август 2019
Обновен: 18:31 | 22 април 2024

Великобритания се оттегля от работата на Съвета на ЕС

От 1 септември министрите на Джонсън няма да ходят на заседания в Брюксел

По материала работи: Пламен Янков
Великобритания се оттегля от работата на Съвета на ЕС

Великобритания се изтегля от работните формати на Съвета на ЕС - един от основните органи на Съюза. Това беше съобщено от Департамента за излизане от ЕС.

Това ще стане от 1 септември, като британски представители ще участват само в заседания, на които се обсъждат теми от национален интерес.
Официалният мотив е, че министрите и служителите на различни ведомства ще имат възможност да се посветят на подготовката за напускане на ЕС на 31 октомври. Освен това според Лондон много от тези заседания са посветени на въпроси, свързани с бъдещето на Европейския съюз, когато Великобритания няма да е част от него.

Съветът на ЕС събира в различни формати министри, дипломати и експерти, които участват в изработването на общи позиции и приемането на европейско законодателство. Той е един от основните органи на ЕС наред с Европейския парламент и Европейската комисия.

За да не се блокира работата на институцията Лондон е дал право на председателстващата в момента Съвета Финландия да гласува от негово име по въпроси, които изискват единодушието на ЕС.

Съобщението за изтеглянето от работата на Съвета дойде само няколко часа, след като председателят на Съвета Доналд Туск отхвърли предложението на британския премиер Борис Джонсън за отпадането на предпазния механизъм за Ирландия от условията, при които Обединеното кралство ще излезе от ЕС и замяната му с “алтернативни договорки”.

Туск заяви, че предложението не предлага друг начин за продължаване на отношенията между Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Великобритания, след напускането и че това ще доведе до връщането на граничните и митническите проверки, които отпаднаха по силата на Споразумението от Разпети петък, с което беше сложен край на 30-годишния конфликт между тях през 1998 г.

Европейската комисия също отхвърли идеята и припомни позицията на Брюксел, че е най-добре раздялата да стане по договореното споразумение. Ако Великобритания излезе без сделка, цялото европейско законодателство ще престане да действа на нейна територия, ще се върне граничният и митническият контрол и търговията няма да се управлява от принципите на общия пазар за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали.

Според Брюксел уверенията на Джонсън, че ако ЕС отстъпи за Ирландия, Лондон се задължава да не въвежда граничен и митнически контрол между Ирландия и Северна Ирландия, са неизпълними, тъй като противоречат на британските закони за безопасност на стоките и услугите и изискванията за сигурност.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна