IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Свят
20:40 | 21 август 2019
Обновен: 07:42 | 25 април 2024

Роскосмос праща робота Фьодор към МКС

Той е час от експеримент на руската агенция

По материала работи: Пламен Янков
Роскосмос праща робота Фьодор към МКС

Тържествено посрещане на робота Фьодор на Международната космическа станция (МКС) не е планирано, тъй като става въпрос за обичаен експеримент, предаде ТАСС. Това заяви изпълнителният директор на Роскосмос за пилотираните космически програми Сергей Крикальов.

 

"Това не е среща с Фьодор, а експеримент", отбеляза Крикальов. По думите му, особено обсъждане с партньорите във връзка с експеримента не е било необходимо.

 

 

За утре е планиран стартът на ракета "Союз-2.1а" с кораба "Союз МС-14". Този тип ракета-носител за пръв път ще бъде използван за извеждане на пилотиран кораб в орбита. Полетът ще е без екипаж, но на борда ще са роботът Фьодор (Skybot F-850) и товари за МКС, пише БТА, цитирана от dnes.bg.


Човекоподобният робот Фьодор е създаден от компанията "Андроидна техника" и Фонда за перспективни изследвания. Прототип на робота бе разработен през 2016 г., като първоначално бе известен с условното название Аватар. Впоследствие роботът получи името FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research).

Коментари

Новини Варна