IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
20:34 | 21 август 2019
Обновен: 18:34 | 22 април 2024

Руските власти отнемат бебето на двойка, завели го на протест

Много други родители също биват разследвани

По материала работи: Пламен Янков
Руските власти отнемат бебето на двойка, завели го на протест

Димитрий и Олга Проказов искат промяна в Русия, за това през последните седмици често са част от протестите в страната. Заедно с тях е и малкото им дете - Артьом.

 

Двойката е била заплашена, че детето им ще бъде отнето, след като се появило видео от протеста, на което се виждало личицето му. Според властите, родителите излагат бебето си на опасност.

 

"Много, много е стресиращо. И съм изключително уплашена“, казва Олга пред BBC, цитирана от dnes.bg.

 

Видеото, на което се вижда детето й, е публикувано от опозицията. На фона на зловеща музика, камерата се фокусира върху бебето, а клипът обрисува протестите като организирано насилие.

 

Създателите на видеото откриват в тълпата мъж, който обявяват за лидер на „враждебната група“, а след това показват как Олга и Димитрий му дават Артьом си за да се скрие от полицията.

 

"Ако гледате този клип, ще видите, че няма доказателство, че нещо лошо се случва с бебето. Но то е накарало властите да започнат дело срещу нас, обикновените хора. Притеснително е, защото ще има големи последствия върху нас. Големи. Ужасяващо е, че използват децата ни, за да ни наказват. Ние сме добри родители и е много лесно това да се докаже“, възмущава се Олга.

 

По думите на семейството "лидерът“ от видеото – Сергей Формин, е братовчед на Олга. Когато кадрите са заснети, всички заедно вече се били отправили към дома, а около тях нямало абсолютно никаква полиция.

 

Тази седмица Формин попадна в затвора и присъства на делото срещу себе си чрез видео връзка. Той е обвинен в организиране на масови размирици заедно с дузина други протестиращи.

 

Някои активисти виждат в тези действия тактика за сплашване, за да бъдат изпразнени улиците.

 

"Като кошмар е. Тъкмо си мислиш, че всичко ще се оправи, но нещо ново се появява и ти отново си ужасен“, казва Димитрий.

 

Следващата седмица съдът ще реши дали ще вземе бебето на семейство Проказов. Властите проверяват и други семейства, които са дръзнали да заведат децата си на протеста.

Коментари

Новини Варна