IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
19:52 | 22 август 2019
Обновен: 01:25 | 2 март 2024

Как да запазим статута си на Острова след Brexit?

Важно е да кандидатстваме по схемата за уседналост

По материала работи: Пламен Янков
Как да запазим статута си на Острова след Brexit?

Ако българите са се установили във Великобритания преди датата на Брекзит, следва да бъдат спокойни, тъй като техните права ще бъдат гарантирани по т.нар. "схема за уседналост". Това каза пред БНР Васил Асенов - ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон, цитиран от dnes.bg.


Той уточни, че е важно те да кандидатстват по тази схема до края на декември 2020 г., единствено изключение правят българите, получили британски паспорти.

 

"Българите, които след датата на Brexit смятат да се преместят във Великобритания, трябва да следят новините относно бъдещото имиграционно законодателство на страната, защото то в момента все още е в дискусия, а и с новото правителство на Борис Джонсън може да настъпят някакви промени", посочи Асенов.

 

По думите му гражданите дори и да не са кандидатствали към датата на Brexit, то техните права остават непроменени:

 

"Т.е. те продължават да живеят и работят във Великобритания, имат право на достъп до социално-осигурителната система на страната и до системата на здравеопазване. Те трябва да кандидатстват за статут на уседналост до 31 декември 2020 година. Правата им ще бъдат гарантирани както при сделка, така и при липса на сделка за Brexit", категоричен е представителят на посолството ни в Лондон.

Коментари

Новини Варна