IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
08:00 | 23 август 2019
Обновен: 18:35 | 22 април 2024

Днес почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими

Датата 23 август не е избрана случайно

По материала работи: Пламен Янков
Днес почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими

23 август е Ден на паметта на жертвите на тоталитарните режими на 20-ти век. Официалното наименование у нас е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им.
 

Решението бе взето на 27 ноември 2009 г. от 41-вото Народното събрание.


Предложението датата 23 август да се чества като “Ден на жертвите на сталинизма и нацизма“ е направено през юни 2008 г. на конференцията в Прага под насдлов “Европейската съвест и комунизмът“. Документът, подписан от президента Вацлав Хавел, депутати на Европейския парламент и на Чешкия парламент, историци и интелектуалци, призовава за международно осъждане не само на нацистките престъпления, но и престъпленията на комунизма. 


Датата не е избрана случайно


Именно на 23 август 1939 г. външните министри на СССР (Молотов) и  Германия (Рибентроп) подписват пакта за сътрудничество между двете тоталитарни държави с три секретни протокола, с които определят сферите на влияние, отнасящи се до Полша и прибалтийските държави.
 

Режимите в двете страни се различават по идеологическата си обосновка, но не и по инструментариума, с който си служат. Според историци обаче в  държавите, в които са били установени комунистически режими жертвите на терора в мирно време са повече, отколкото при националсоциализма и фашизма.


Черно море

Коментари

Новини Варна