IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
19:55 | 23 август 2019
Обновен: 01:26 | 2 март 2024

Кибератаки срещу над 40 американски града тази година

Били похарчени милиони за възстановяване на щетите

По материала работи: Пламен Янков
Кибератаки срещу над 40 американски града тази година

Срещу над 40 американски града тази година са извършени кибератаки, при които е била използвана програма за криптиране на данните и после е искан откуп за тяхното декриптиране, пише в. "Ню Йорк таймс".

 

Жертви на атаките са станали Балтимор, Олбани, Ларедо и др. Някои по-малки градове като Лейк сити във Флорида са предпочели да платят откупа за разшифроването на данните, защото самостоятелното възстановяване щяло да им излезе още по-скъпо. Властите на Лейк сити са платили откуп от 460 000 долара в биткойни.

 

Властите в Балтимор обаче отказали да платят искания откуп от 76 000 долара и накрая похарчили 5,3 милиона, за да възстановят работата на поразената компютърна система.


Властите в Атланта не платили откуп от 51 000 долара и после похарчили 17 милиона долара за възстановяване на данните, пише БТА, цитирана от dnes.bg.

 

Значителна част от кибератаките се осъществявала от Източна Европа, от територията на Иран, но и от самите САЩ. Поразени били системи на полицията, градски съвети, съдилища, болници и библиотеки.

Коментари

Новини Варна