IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
19:38 | 23 август 2019
Обновен: 13:49 | 28 март 2024

В Архангелск медиците, лекували жертвите били без защитно облекло

Военни не предупреждават никого за риска от облъчване

По материала работи: Пламен Янков
В Архангелск медиците, лекували жертвите били без защитно облекло

Нови разкрития след ядрения взрив в Архангелск - руските медици, които са лекували жертвите на радиацията не са носели защитно облекло. Сега те се страхуват за здравето и живота си.

Пред Би Би Си двама от лекарите, пожелали да останат анонимни, разкриват - най-малко 90 души са имали контакт с пациенти, станали жертви на радиационно отравяне, предаде Bulgaria ON AIR, цитирана от dnes.bg.

 

Военните обаче не предупреждават никого за риска от радиационно облъчване. След като разбира истината, болничният персонал продължава да се грижи за пациентите.


Лекарите разказват, че други пациенти също са били приети в спешното отделение, докато там са били настанени и служителите с радиационно отравяне.

 

Взривът се случи на 8-ми август в Архангелска област. Петима ядрени инженери загинаха, а шестима души бяха ранени. Властите не разкриха почти никаква информация за инцидента, който беше сравнен с Чернобил.

 

По-късно руският президент Владимир Путин заяви, че инцидентът е станал по време на тест на нова ракетна система. По официални данни радиацията не е била достатъчно висока, за да причини радиационно отравяне. Метеорологични източници регистрираха радиация 16 пъти по-висока от обичайните нива.

Коментари

Новини Варна