IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
14:51 | 24 август 2019
Обновен: 01:26 | 2 март 2024

Бразилия изпраща армията да се бори с големите пожари в Амазония

Местните обвиняват президента за огнените стихии

По материала работи: Борис Проданов
Бразилия изпраща армията да се бори с големите пожари в Амазония

Под натиска на международната общност президентът Жаир Болсонаро издаде указ да бъдат пратени войници в природните паркове, индианските резервати и някои гранични райони на огромната гора. Междувременно протести в няколко държави критикуваха бездействието на властта в Бразилия.

 

Първоначално президентът се съпротивляваше, както на данните от бразилските агенции за размера на бедствието, така и на натиска от чужбина. След като пожарите се превърнаха в международен проблем, Жаир Болсонаро се появи по телевизията и обяви нови мерки за борба с огъня, като обвини за бедствието природата, предаде Нова телевизия.

 

"В момента е традиционно сух и горещ период в Бразилия. По това време пожари в Амазония има често. Когато има повече дъждове, пожарите са по-малко. В горещи години като 2019-та, пожарите са с по-голяма честота. Въпреки това, те не са извън средните показатели за последните 15 години", каза Болсонаро.
 

Много хора в Бразилия обвиняват президента за пожарите. По-крайните смятат, че негови хора ги палят, за да разчистват гората за земеделие. По-умерените виждат негова косвена вина. Болсонаро подкрепя по-мащабна сеч в Амазония, което местни спекуланти приели като сигнал, че могат да действат на регионално ниво. Това изкара десетки хиляди по улиците в Рио де Жанейро и Сао Пауло, които протестираха срещу президента.

 

Протестите далеч не са само в Бразилия. В Аржентина и Перу имаше демонстрации срещу Болсонаро, като на моменти се стигна до блокиране на движението, безредици и напрежение. Пред редица бразилски посолства по целия свят също се събраха демонстанти, които искаха правителството на южноамериканската страна да гаси пожарите.

Коментари

Новини Варна