Пълна катастрофа с първия соларен път в света
Идеята беше пътното платно, покрито с фотоволтаични панели да генерира електричество за захранване
Публикувана: 25 Aug 2019 | 19:45

Експериментът с първия соларен път в света завърши с фиаско, съобщава „Сайънс алърт”.През декември 2016 г., когато пробният път беше отворен за движение, френското министерство на околната среда го нарече „безпрецедентен”. Идеята беше пътното платно, покрито с фотоволтаични панели да генерира електричество за захранване на уличните лампи в Турувре – малък град във Франция.По-малко от три години след това доклад на „Глобал кънстръкшън ревю” разкрива, че мечтата за соларен път е претърпяла крах.

 

Причината – в соларната настилка се появиха пукнатини и част от нея трябва да бъде премахната. Нещо повече, дори в най-доброто си състояние, панелите са произвеждали само половината от очакваната енергия, защото инженерите не са взели предвид проблеми като следи от гуми, прах и паднали листа.Франция похарчи 5,2 милиона долара за дългата километър пътна отсечка. Очакваше се соларните панели да са бъдещето в строителството на пътища. Френският министър на енергетиката обяви, че иска в следващите пет години поне 2 от всеки 1000 километра  асфалтов път в страната да бъдат заменени със соларни панели.Това беше смел експеримент, тъй като в региона, където беше построена специалната пътна отсечка няма много слънце – само около 44 дни със силно слънчево греене в годината.

 

Всъщност честите гръмотевични бури са друга причина за неефективността на соларния път. Той трябваше да генерира 150 000 кВтч годишно. Вместо това мощността му достигна едва 80 000 кВтч през 2018 г.Компанията производител е покрила панелите със специална смола и силициеви листове, за да издържат натоварването. Въпреки това настилката се напука и от нея започнаха да се отчупват парчета. Оказа се, че инженерите не са взели предвид и по-голямото тегло на преминаващите трактори и камиони – тъй като основният отрасъл в близката идилична околност е селското стопанство.

 

https://vesti.bg

 

Четете още:

Бенямин Нетаняху: Израел няма да се колебае да действа срещу "иранската агресия"

Коментари ( 0 )